In deze blog wil ik jullie graag meenemen in het traject van mijn geslachtsoperatie. Ik zal eerst het eerste deel van mijn traject delen. Deze blog reeks zal uit 3 blogs gaan bestaan!

De wens om toch een geslachtsoperatie te krijgen begon ongeveer eind 2018 bij mij, zo’n 2 jaar na mijn eerste operatie in mijn transitie. Ik heb namelijk een lange tijd getwijfeld of ik deze operatie wel wilde ondergaan! Het zijn zware operaties en de resultaten zijn nou eenmaal niet helemaal hetzelfde als het geslacht van een cisman (iemand die is geboren als biologische man). 

Ik kreeg toch te veel genderdysforie (het gevoel dat je lichaam, of een deel van je lichaam absoluut niet hoort bij jou lichaam, zo erg dat je er verdrietig of kwaad van wordt) door het niet ondergaan van een geslachtsoperatie. Voor mijn gevoel klopte er nog iets niet en ik voelde mezelf niet compleet! 

Toen ben ik zelf meer onderzoek gaan doen naar de mogelijkheden van de geslachtsoperaties, er zijn 2 operaties:

Ik ben op onderzoek uitgegaan, na het bezoeken van een presentatie van de genderpoli van het Vu in Amsterdam, 1 van de 2 plekken waar de geslachtsoperaties in de Nederland worden uitgevoerd, besloot ik niet te kiezen voor een operatie in Amsterdam. 

De 2 redenen:

  • De wachttijden waren erg lang
  • De colpectomie werd hier niet tegelijk uitgevoerd met een metaïdoio-plastiek met plasbuisverlenging

Ik wilde de colpectomie, het verwijderen van de vagina en het sluiten van die ingang niet in een aparte operaties i.v.m. de grotere risico’s en omdat ik dan nog een keer onder narcose moest. De colpectomie kan ook worden uitgevoerd tegelijk met het verwijderen van de eierstokken en baarmoeder tegenwoordig. Hier heb ik alleen niet voor gekozen, omdat ik de borstoperatie samen heb gehad met de verwijdering van de eierstokken en baarmoeder en ik toen nog geen wens had voor een geslachtsoperatie!

Ik ben toen verder gaan kijken naar opties en kwam uit bij het UZ Gent in België waar operaties worden uitgevoerd voor transgenders uit België en soms dus ook Nederlanders, op dit moment opereren ze geen Nederlanders in Gent door ook lange wachtlijsten daar. Ik ben in het najaar van 2018 met mijn moeder afgereisd naar Gent voor een intakegesprek daar in het ziekenhuis. 

De arts (dr. Spiniot) was erg vriendelijk, gaf eerlijke en oprechte informatie die mij hebben geholpen in mijn keuze destijds. Ik wilde niet gaan voor de phalloplastiek, omdat ik dit een te ingrijpende operatie vond. Er werd mij duidelijk verteld dat het echt een mini penis zou worden, bij de metaïdoio-plastiek kan er geen penis van boven de 6/7 cm worden gemaakt en dit wist ik ook. Ook zouden ze dan gelijk de colpectomie en plasbuis verlenging uitvoeren. Na het intakegesprek kon ik gelijk door naar de operatie planning lopen, iets wat in Nederland op de genderpoli echt nooit gebeurd! Mijn moeder kwam erbij en ik kreeg na overleg een datum voor 4 juni 2019. Het kon ook eerder, maar ik ging naar school dus besloot dit na mijn examens te doen. 

De operatie die door ziekte van Dr. Spiniot werd uitgevoerd door Professor Hoebeke (hoofd van de metaïdoio-plastiek) op 4 juni 2019 is goed gegaan op een kleine complicatie van mijn plasbuis na, dit herstelde zichzelf. Al bleek later bij mijn phalloplastiek dat ik een vernauwing had. In de volgende blog van mijn geslachtsoperatie vertel ik meer over de zoektocht voor mijn phalloplastiek! Deze zal donderdag avond 6 mei online komen. 

Kernbegrippen in deze blog:

Cisman (iemand die is geboren als biologische man)
Genderdysforie (het gevoel dat je lichaam, of een deel van je lichaam absoluut niet hoort bij jou lichaam, zo erg dat je er verdrietig of kwaad van wordt)
De metaïdoio-plastiek een mini penis die van het eigen geslachtsdeel wordt gemaakt
De phalloplastiek waarbij met donorhuid van het eigen lichaam een grotere penis kan worden gemaakt ook met of zonder plasbuisverlenging. De huid komt meestal van de onderarm, het been, de zij, buik of rug.
– De colpectomie, het verwijderen van de vagina en het sluiten van die ingang.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.