Op 10 juli 2017 had ik mijn eerst operatie van mijn transitie. Ik ben geopereerd door Dr. van Loenen en Dr. Milo in het MC Slotervaart wat toen nog bestond. Ik kwam terecht bij Dr. van Loenen, doordat zij heel bekend staat als genderchirurg van de borstoperatie voor transpersonen. Dit was trouwens de eerste keer dat ik ooit werd geopereerd, dus ik vond het heel spannend.

Voordat ik deze operatie kreeg droeg ik dagelijks een binder dat is een hemdje van heel strakke stof, die je borsten als het waren platdruk. Zo zagen mensen niet dat ik borsten had en kon ik beter herenkleding dragen. Alleen met zwemmen was het verschrikkelijk, dan moest ik een binder en surf shirt aan en zag je het nog best goed. Hierdoor heb ik nooit fijn meer kunnen zwemmen vanaf het moment dat mijn borstgroei echt doorzetten.

Dit is een voorbeeld van een binder

Ik kwam bij van Loenen op consult en toen moest ze kijken naar hoe ze het mooiste alles weg kon halen, dit vond ik wel erg spannend en moeilijk omdat mijn borsten voor mij enorm confronterend waren. Ik wilde ze niet en andere mochten ze al helemaal niet zien. Na wat voelen en foto’s te hebben gemaakt kreeg ik te horen dat ik de zogenaamde ‘’grote techniek’’ zou krijgen. Hierbij krijg je 2 grote littekens, over mijn tepels twijfelde ik nog. Voor de tepels zijn er namelijk 2 opties, of de tepels blijven zoals ze zijn, op de originele plek of ze worden losgesneden verkleind en terug geplaatst.

Uiteindelijk heb ik zelf gekozen voor het laatste, dit brengt wel risico’s met zich mee, omdat de tepels ook kunnen afsterven. Sommige mensen kiezen er ook voor om hun tepels helemaal te laten verwijderen en ze dan later te laten tatoeëren.

Ik weet het nog heel erg goed toen ik een telefoontje kreeg met een datum voor mijn operatie, ik was met mijn oma samen met onze hond aan het wandelen. Daarna hebben we samen taart gekocht en deze opgegeten haha.

Ik melde mezelf ’s ochtends in het ziekenhuis, ik was namelijk de 2de van die dag en was geloof ik rond 10.00 aan de beurt. Ik heb er zelf voor gekozen om mijn borsten, eierstokken en baarmoeder tegelijk in 1 operatie te laten verwijderen, dit wordt ook wel de ‘’combi-operatie’’ genoemd of combi. Sommige kiezen er ook voor deze operaties los te doen.

Ik kreeg ook een echo van de gynaecoloog, daaruit bleek dat ik een heel kleine baarmoeder had een van de kleinste die hij ooit heeft gezien haha.

De operatie heeft wel echt een uur of 5 geduurd, van Loenen begon met mijn borstkast en daarna heeft Dr. Milo mijn baarmoeder en eierstokken verwijderd. Ik werd ook slecht wakker van de narcose dat duurde ook nog wel even, daardoor was ik pas rond 17.00/17.30 terug op mijn kamer. Ik had toen ik wakker werd een strakke band om mijn borstkast en pleisters op de 3 kleine sneetjes waar ze de instrumenten voor het verwijderen van mijn baarmoeder hebben gebruikt. Ze hebben de baarmoeder op die punten losgemaakt en daarna via de vagina verwijderd.

Dit is een band die ik de eerste 24 uur moest dragen tegen zwelling

Dit was ongeveer 24 uur na de operatie, de eerste keer dat ik het resultaat zag, ik was heel blij! Ik heb geloof ik zelfs een traantje van vreugde gelaten.

Hierna kreeg ik mijn eigen meegenomen ”operatie binder” aan, hier zit een rits in, zodat je hem gemakkelijker aankrijgt. Deze moest ik nog 4 tot 6 weken dragen tegen zwelling.

Aan mijn borstkast had ik eigenlijk amper pijn, ik had veel meer last van mijn buikoperatie, omdat mijn buik heel erg was opgezwollen was en ik verstopt raakte door de narcose. Dit was extreem pijnlijk en aan de darmkrampen konden ze ook niet zoveel doen.

Een foto van de dag dat ik naar huis mocht

Zo zag het na 1 week thuis eruit, hierop zie je ook wel hoe ontzettend gezwollen het was…Uiteindelijk na wat laxerende drank was de verstopping over en nam de zwelling van mijn buik af.

Nog wat meer foto’s van het herstel

21 november 2017

14 februari 2018

Mijn eerste zomervakantie zonder ellendige binders op Kos met mijn moeder in mei 2018, eigenlijk mag je het eerste jaar niet in de zon, dus ik lag vooral in de schaduw of met factor 50+ in de zon

In het begin voelde zwemmen alsof ik half naakt was, doordat ik geen binder en shirt meer aan hoefde. Ook shirts direct op mijn huid voelen was erg vreemd.

Tot slot een foto van hoe mijn borstkast er nu uitziet in januari 2021, de littekens zijn vervaagd en ik heb nu natuurlijk tattoos.

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.