Ik wil in deze vlog graag beschrijven over hoe deze feestdagen waren voor mij als chronisch ziek persoon. Natuurlijk waren de feestdagen van 2020 voor iedereen heel erg anders! Alleen wil ik toch jullie graag meenemen hoe het is als je chronisch ziek bent en weinig energie hebt.

Voorafgaand van de kerstdagen had ik al verkoudheidsklachten, wat mij ook enorm maakte, gelukkig werd ik negatief getest! Dit maakte mij ook al erg moe en ik sliep daardoor slecht, ook had ik heel veel problemen met mijn recht onderbeen. Het kopje wat van mijn fibula, ook wel je kuitbeen zat helemaal vast en werd los gemaakt door mijn fysiotherapeut. Dit bot loop van naast je knie tot aan de buitenkant van je enkel. Ik kon niet meer lopen en staan op mijn been, maar ja het waren de feestdagen en ik heb geen goede ervaringen met de huisartsenpost. Er is mij namelijk ook gewoon gevraagd op de spoedeisende hulp of ik wel echt EDS heb.

Gelukkig was een van mijn fysiotherapeuten zoo ontzettend aardig om mij te behandelen op 2de kerstdag. Hij heeft mijn been getapet en zo kon ik weer een beetje lopen en had ik veel minder pijn.

Kerstdagen

Op 1ste kerstdag kwamen mijn opa & oma bij ons eten, op afstand aan een andere tafel. Ik had die dag zelf al heel weinig energie, maar het werd alleen maar slechter die avond. We hadden een 3 gangen diner, wat mijn ouders hebben gemaakt. Voor het eten deden we nog een spelletje, namelijk sjoelen. Al tijdens het hoofdgerecht merkte ik gewoon echt dat ik dood op was en echt geen energie meer. Ik zat erg moe aan tafel en had het ook helemaal gehad. Zodra mijn opa & oma weg waren rond 9 uur ben ik meteen in bed gaan liggen. Ik vond het zo ontzettend rot voor mijn ouders, zusje en opa & oma, maar ik was echt heel erg moe…

Het is voor mij erg confronterend om als 22-jarige zo ontzettend weinig energie te hebben. De feestdagen waren ook vermoeiender dan andere jaren voor mij, ik merk nu echt hoe weinig energie heb. Ik moet mijn energie goed verdelen over de dag en week om bepaalde dingen die ik wil en moet doen voor elkaar te krijgen. Op sommige momenten zou ik zoo ontzettend graag meer energie hebben! Net zoals tijdens de feestdagen, om gewoon het hele kerstdiner goed vol te houden…

Laat een reactie achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.